Mavi Kart Basvurusu (Blaue Karte/Blue Card)

Herkese merhaba!

Yine bana yollar göründü. Bu sefer yolum daha uzun ve daha zorlu olacak. Ama neyse ki yalnız değilim. Neler mi oluyor? Eşimle beraber Almanya'ya taşınıyoruuuuzz!!! :)

Onur, Almanya'dan iş teklifi aldı ve bu yüzden mavi karta başvuru yaptı. Başvurusu 2 haftada sonuçlandı ve kendisi oraya gidip işe başladı bile. Ben de aile birleşiminden başvurumu yaptım ve tam 2 ay sonra vizemi aldım. İş başvuruları/görüşmeleri yapan ya da niyeti olup eğer kabul alırsa nasıl bir yol izleyeceğini bilmeyenlere yardımcı olabilmek adına, bu süreçte yaşadıklarımızı blogumda paylaşmak istedim. 

Tecrübelerimizi aşağıdaki konular çerçevesinde detaylı şekilde yazdım.

Mavi kart nedir, ne işe yarar?

Mavi kart alt başlığında yapılan ulusal vize başvurusu için randevu nereden alınır?

Başvuru için gerekli belgeler nelerdir?

Vize başvuru ücreti ne kadar?

Vize başvurusu ne kadar sürede sonuçlanır?

Bu yazımda "Doğru olan böyle yapmanızdır, şu yapmayın" gibi bir şeyler asla demiyorum. Ben sadece Almanya'ya ulusal vize başvurularımız sırasında yaşadıklarımızı, tecrübelerimizi paylaşacağım. Çünkü maalesef, sizin başvurunuzu inceleyen görevliye göre bile, uygulama değişebiliyor. Ayrıca ülkeden ülkeye de değişiyor. Ama en azından Almanya için bazı püf noktalara değineceğim ki işiniz kolaylaşsın. Umarım faydası olur. Bu arada Almanya'nın resmi kaynaklarından aldığım bilgileri italik olarak yazdım ki kendi yorumlarım kısmını rahatça ayırt edebilin. Kaynak websitelerini ise, siz de ilerde bakmak isterseniz diye en alta koyacağım. Hadi başlayalım!

Kaynak: BAMF

Mavi kart nedir, ne işe yarar?

Mavi kart (Blaue karte/Blue card), kalifiye çalışan, yüksek nitelikli meslek sahibi yabancıların (yabancı dediğimiz AB üyesi dışındaki ülke vatandaşları) AB ülkelerine kalıcı göçünü kolaylaştırma ve teşvik etme amacıyla ortaya çıkarılmış bir oturum izni türüdür. AB Mavi Kart ile, yükseköğrenim diploması sahibi yabancılar, Almanya'da, eğitimlerine uygun bir işte çalışabilirler. 2009 yılında bu karar alınmış AB üye devletleri tarafından. Ama bu ülkeler arasında İrlanda ve Danimarka bu kartı düzenlemiyormuş, anlaşmaya katılmamış. 

Şuna bir açıklık getirmek isterim çünkü çok karıştırılıyor: mavi karta iş bulmak için başvuru yapılamıyor. Tam tersi, mavi karta başvuru yapılabilmesi için somut bir iş teklifi almış olmanız gerekiyor. Ayrıca standart meslekler için iş sözleşmenizde yıllık asgari brüt maaşınızın 56.800 Euro olması gerekiyor (2021 yılı). Farklı meslekler için bu tutar değişebilir, aşağıdaki linkten kontrol edebilirsiniz.

https://tuerkei.diplo.de/tr-de/service/05-VisaEinreise/-/2307308

Mavi kart alt başlığında yapılan ulusal vize başvurusu için randevu nereden alınır?

Mavi kart başvurusu ulusal vize tipinin bir alt kolu olduğu için, öncelikle başvuru yaparken ulusal vize seçmeniz gerektiğini unutmayın. Randevuyu idata aracı kurumu üzerinden almanız gerekiyor. Aşağıdaki linke tıklayıp bilgilendirmeleri iyice okuduktan sonra devam edebilirsiniz. 

https://ulusalrandevu.idata.com.tr/tr

Ardından aşağıdaki ekran gelecek ve vizeye ne amaçla başvurduğunuzu seçmeniz gerekiyor. Burda seçeceğinize göre sonrasında gerekli belgeler mail olarak size iletilecek. O nedenle burda ne seçeceğinizi iyi bilmek önemli.


İkametgahınızın olduğu şehir Ankara/İstanbul/İzmir'den hangisine bağlıysa oraya gitmeniz gerekiyor.(Örneğin benim ikametgahım Zonguldak'ta olduğu için, bana Ankara Büyükelçiliği'ne randevu verdiler). 

Ayrıca tarihi ve saati siz seçemiyorsunuz; idata kurumunun da bu konuda bir yetkisi yokmuş. Arayıp değiştirmek istediğimde, randevu aldıktan sonra sadece siteleri üzerinde düzenle kısmından yeni tarih talep edebileceğimi söylediler. Onun da size uygun olup olmayacağını bilemiyorsunuz tabi. O yüzden onların vereceği tarihe göre gideceksiniz mecbur. Bana randevuyu sabah saat 8'e verdiler mesela. Yarım saat önceden de orda olmam gerekiyordu, epey uykulu gittim :D

Başvuru için gerekli belgeler nelerdir?

  • Almanca dilinde eksiksiz olarak doldurulmuş ve başvuru sahibi tarafından imzalanmış 2 adet başvuru formu ve İkamet Yasası’nın 54. maddesinin 2. fıkrasının 8. bendine göre başvuru sahibinin el yazısıyla imzalanmış 1 adet açıklama yazısı
  • Pasaport (Burda bir önerim var. Biz sonradan öğrendik. Pasaportunuzun geçerliliğini mümkünse 10 yıla uzatın. Gidenlerden öğrendiğim kadarıyla ileride yapılacak resmi işlerde, örneğin Almanya'ya başvurulacak oturma izninde; vizenizin geçerliliği azsa, daha az verilebiliyormuş. Hem ilk yıllarınızda pasaport yenilemek ve onun getireceği birçok güncelleme ile uğraşmak yorabilir. Ne kadar uzun o kadar iyi bence.)
  • 2 adet vesikalık fotoğraf (Fotoğraf 6 aydan eski olmamalı ve 35 x 45 milimetre ebatında olmalı.)
  • Mesleki gelişimi açıklayan özgeçmiş, karneler, diplomalar vs. 
  • Alman yükseköğrenim diploması veya tanınmış yabancı yükseköğrenim diploması veya Alman Yükseköğrenim diplomasıyla kıyaslanabilir bir yabancı yükseköğrenim diploması. Yabancı yükseköğrenim diplomanızın tanınmış veya kıyaslanabilir olup olmadığını ANABIN veri tabanında sorgulayabilirsiniz. (Bu websitesi Almanca ama Google çeviri özelliğinden faydalanıp anlayabilirsiniz. Arama kısmına ülke, şehir ve üniversite adı yazıp aratma butonuna basınca gelen sayfada H+ yazması, okulunuz akredite demektir).

Başvurunuza aşağıdaki belgeleri ekleyiniz: 

- Mezun olduğunuz okulun ANABIN sayfasında "H+" ile değerlendirildiğini gösterir belge
- Mezuniyet belgenizin „eşdeğer“ kategorisinde yer aldığını gösterir belge. Lütfen diplomanıza uygun mezuniyet belgesini belirttiğinizden emin olunuz. Tezsiz yüksek lisans mezuniyetiniz denk olmayabilir, bu durumda mutlaka diploma supplement belgenizi de ibraz ediniz. Lisans mezuniyetiniz ANABIN denklik şartlarına uygun ise, başvuru için yeterlidir.

Doktorlarda yabancı yükseköğrenim diplomasının kıyaslanabilirliği, doktorluk mesleğinin icrası için verilen izinle (Approbation) teyit edilmiş olur.

  • Aşağıdaki bilgileri içeren somut iş teklifi (örnek: İş Sözleşmesi)
o Almanya’daki işveren (adı, adresi) 

o Almanya’daki çalışma yeri (posta kodu) 

o İş ilanı ve görev tanımı 

o Çalışma biçimi: Tam zamanlı veya yarı zamanlı

o Avro olarak yıllık brüt maaş.

Çalışacağınız işin, sahip olduğunuz kalifikasyonlara uygun olması gerekmektedir. Bu bağlamda, yükseköğrenim diploması ile belgelediğiniz bilgi ve birikime, istihdam edildiğiniz işte kısmen veya dolaylı olarak ihtiyaç duyulmalıdır. (örnek: Doktorun ilaç firmasında istihdam edilmesi).

  • Almanya’ya giriş tarihiniz ile işe başlayacağınız tarih arasındaki süreyi kapsayan (en az 15 gün) seyahat sağlık sigortası (Ben tanıdığım bir sigortacıya poliçe kapsam tarihlerini söyledim, böylece 155 günlük poliçe yaptık ve 68.5 Euro tuttu. Başlığında "Yurtdışı seyahat sağlık sigortası-konsolosluk poliçesi" yazıyor. Bu sigortanın hem Türkçe hem İngilizcesini talep ettim. Yanımda giderken hem aslını hem Türkçe ve İngilizce fotokopileri aldım.)
  • Son olarak, idatadan randevu aldığınızda gelen gerekli belgeler listesinde SGK Hizmet Dökümü yer alıyor (bunu Almanca'ya çevirmenize gerek yok).
AB Mavi Kartı için dil yeterliliğini kanıtlamak gerekli değil. (Ancak bazı meslekler, örneğin doktor ve eczacılar dil becerilerini kanıtlamak zorundaymış). Burda bir tecrübemizi paylaşayım. Onur, iş ilanında İngilizce ve Almanca yazmasına rağmen başvurdu. Halbuki hiç Almanca bilmiyordu, yine de kabul edildi. Ayrıca ne mavi kart başvurusunda ne sonrasında dil yeterliliği istenmedi. Ama sosyal hayata kolay adapte olma, işyerindeki toplantılarda bir şeyi kaçırmama ve en önemlisi resmi dairelerde rahatça işinizi halledebilmek için bence kesinlikle öğrenmelisiniz. Ayrıca sınırsız oturum izni için; başvuru sahibinin temel seviye yani A1 seviye Almanca bilgisine sahip olması durumunda 33 ay sonra, B1 seviyeyi kanıtlaması halinde ise 21 ay sonra veriliyor. Bu nedenlerle biz ilk fırsatta Almanca kursuna başlayacağız. 

Eşinize, Almanca dil bilgisine sahip olması şart koşulmadan, bir işte çalışmasına veya kendi işini kurmasına fırsat tanıyan oturma izni verilir. “AB Mavi Kart” ilk kez verildiğinde en fazla dört yıllığına düzenlenir. Ancak belirli şartların yerine getirilmesi durumunda iki ila üç yıl sonra (süresiz) yerleşme izni verilebilir (bkz. İkamet Yasası‘nın 19.a maddesi 6. fıkrası).

Burda önemli bir not düşeyim. Ben Onur'un vizesi çıktıktan sonra, onun üzerinden aile birleşimi ile başvurdum. Normalde aile birleşiminde A1 Almanca sertifikanızı sunmanız gerekirken, mavi kart başvurusu yapan kişilerin eşlerine dil zorunluluğu yokmuş. O nedenle ben kendi aile birleşimi başvurumda böyle bir sertifika sunmadım.
 
Vize başvuru ücreti ne kadar?

Öncelikle idatadan online randevunuzu alırken 78 lira bir ödemeniz oluyor. Vize görüşmesine giderken de yanınıza 75 Euro almanız gerekiyor. Ben onu ayarlamıştım ancak randevuya gittiğimde kapıdaki güvenlik görevlisi Euro değil, TL olarak vermeniz lazım deyince biz hemen o miktarda TL toplamaya çalıştık. Üzerimizde olmasa en yakın bankamatiğe gidecektik. Halbuki içerideki görevli benden yine Euro aldı. Farklı söylemler olabiliyor, o nedenle her şeye karşı hazırlıklı olmak lazım. Bir de içerideki bir görevli, asıl görüşmeden önce evraklarınızı kontrol ediyor. O da işini bitirip 5 TL istedi. 

Vize başvurusu ne kadar sürede sonuçlanır?

Vizenizin ne kadar sürede çıkacağını kestirmek zor. Onur'un eksik belge olmasına rağmen, onun tamamlanmasıyla birlikte 2 haftada çıktı. Yani normalde çok daha erken çıkardı. Ayrıca ben onun vizesi üzerinden aile birleşimi başvurusu yaparken görevliye sorduğumda, bana ortalama 1 ayda çıkacağını söylemişti. Ama önce eksik evrak çıktı, sonra Almanya Yabancılar Ofisi'nde dosyamızdan sorumlu kişi başka ek evraklar istedi. Bu yüzden tam 2 ay sonra vizem onaylandı. Benim başvurumla ilgili tüm bilgilere bir sonraki yazımda değinirim.

Bazı önemli bilgiler:
  • Türkçe olan evraklar Almanca ya da İngilizce'ye tercüme edilmeli. 
  • Başvuruya giderken tüm dokümanların asıllarını ve ikişer fotokopilerini alıp, şeffaf dosyalara koyun. Hatta her dosya üzerine o evrakın ne olduğunu yazın bence. Böylece orda sizden bir evrak istendiğinde, Almanca olan evrakları birbirine karıştırmazsınız.
  • Vizeniz çıktıktan sonra çalışacağınız ülkeye giriş yaptıktan sonra mavi karta başvuruyorsunuz. Mavi kart dört yıllık olarak düzenlenmekte ancak eğer iş sözleşmeniz 4 yıldan az ise, o durumda mavi kart iş sözleşmenizin süresinden 3 ay sonraya kadar veriliyor. Ayrıca gerekirse mavi kart uzatılabilir veya farklı bir oturma iznine dönüştürülebilir. 
  • Mavi kartınız varken, 12 aydan uzun süre kartı aldığınız ülkede olmazsanız, kart iptal ediliyormuş. Yani somut olarak orada çalışmanızı bekliyorlar. Burda aklıma şu soru geliyor. Covid-19 sınırlamaları süresince 12 aydan fazla kendi ülkesinde örneğin Türkiye'de evden çalışan mavi kartlı biri için Almanya'daki şirketi bir güzellik yapıp orda çalışmış gibi göstermiş midir acaba? Olabilir. Ama böyle tecrübesi olan tanıdığım biri yok, sizin varsa yoruma yazın lütfen, hepimiz öğrenmiş oluruz :)
Sorularınız varsa buraya yorum olarak, mail atarak ya da instagramda mesaj atarak yazarsanız, onları da cevaplamaya çalışırım.


Kaynaklar



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Karadeniz Ereğli'de İyi Yemek Yiyebileceğiniz Mekanlar

Tayland-Fil Safarisi (Yapmayın nolur)

Sakız Adası-Chios (Yunanistan) Notlarım